БЕ РУ EN

СЛОЎНІК СТРАЎ

Тлумачальны слоўнік беларускіх страў, выкарыстаных у паэме Я. Коласа “Новая зямля”

Аладка – блінок, спечаны на патэльні звычайна з адной лыжкі цеста.

 

Блінцы – хлебныя вырабы з рэдкага цеста, спечаныя на патэльні.

 

Бульба ў мундзірах – звараная з лупінамі бульба.

 

Верашчака – рэдкая мучная страва з мясам, каўбасой і рознымі прыправамі.

 

Галушкі – страва ў выглядзе дробных клёцак ( з мукі або дранай бульбы).
Гарэ́лка – моцны алкагольны напой; сумесь рэктыфікаванага этылавага спірту (35-56 аб'ёмных адсоткаў) са змякчанай вадой.
Грудзінка –  мяса з грудной часткі тушы.
Грэцкія аладкі – блінкі, прыгатаваныя на патэльні з дабаўленнем грэцкай мукі (мука з зерня грэчкі).

 

Кампо́т – пітво з садавіны і ягад (часцей сушаных), згатаваных у вадзе з цукрам.
Капуста –  вараная страва з крышанага качана гэтай расліны.

Каравай –  вясельны абрадавы пірог круглай формы.

Квас – слабаалкагольны напой з аб'ёмнай доляй этылавага спірту не больш 1,2 %, вырабляецца з заквашанага жытняга цеста ці хлеба з соладам.
Квас – кіславаты напітак, прыгатаваны з бярозавага соку (бярозавік) або на вадзе з хлеба, сухароў або жытняй мукі з соладам.
Квас – род баршчу э буракоў, у які клалі мяса, грыбы і іншае.
Кілбасы (каўбасы) –  харчовы прадукт, від каўбасных вырабаў, уяўляе сабой мясны фарш у даўгаватай абалонцы.
Кісель – салодкая дэсертная жэлепадобная страва, прыгатаваная са свежай ці сушанай садавіны, ягад, фруктова-ягадных сокаў, сіропаў, варэння, малака з даданнем бульбянога або кукурузнага крухмалу або збожжавай закваскі.
Клёцкі – страва з мучнога цеста або дранай бульбы ў выглядзе галачак, звараных у супе, малацэ, вадзе.
Куцця – ячная каша, якая гатуецца з ячменю.
Кумпяк – бядровая частка свіной тушы.

 

 

Ламанцы – піражкі або кавалкі скавародніка з кіслага пшанічнага цеста, залітыя канапляным малаком і падсмажаныя.

 

Мачанка – страва з сала, мяса і каўбасы, падкалочаная мукой.

Муштарда (таксама гарчыца) – сталовы соус да розных мясных і рыбных страў і закусак у кухні многіх народаў.

 

Пампушка – невялікая круглая пышная булка.
Пірог –  булка, пераважна падоўжанай формы і з якой-небудзь начынкай.
Пляцка – булачка ў выглядзе аладкі, спечаная з пшанічнай мукі.
Праснак – даўняе хлебнае печыва ў выглядзе тоўстага бліна. Пяклі з жытняй мукі без закваскі, на содзе і сыроватцы.
Праснак – тоўсты блін з прэснага цеста.

 

Саладуха –  салодкая страва з густазаваранай жытняй мукі.
Сальца – прадукт, што атрымліваецца з тлушчавага рэчыва, які ўжываецца для харчавання.
Скварка – падсмажаны або звараны кавалачак сала.
Сцягно –  частка задняй нагі жывёлы ад тазасцегнавога да каленнага сустава.
Сыр – малочны прадукт, які гатуецца з кіслага малака кароваў, коз альбо авечак.
Сыта   вада, падсалоджаная мёдам, або мядовы ўзвар на вадзе.

 

Тварог – прадукт харчавання, які атрымліваецца з кіслага малака пры аддзяленні ад яго сывараткі пасля адтоплівання.

 

Хрэн – шматгадовая травяністая расліна сямейства крыжакветных з тоўстым мясістым коранем, які выкарыстоўваецца як прыправа.

 


Шынка – сцегнавая ці лапатачная частка тушы свінні або барана, адпаведным чынам прыгатаваная для ўжывання.